Czekolada, jak wszystko na tym świecie, ma swoją historię, a Szwajcarzy mają w niej swój niebagatelny udział. Np. dzięki niejakiemu Caillerowi czekolada nie jest zarezerwowana tylko dla najbogatszych konsumentów, a możliwość jej kupna ma prawie każdy. A wszystko to dzięki zautomatyzowaniu przez niego niektórych procesów wytwarzania czekolady, przez co zwyczajnie czekolada stała się tańsza. Z kolei Lindt (którego nazwisko znane jest ze sklepowych półek ze słodyczami), zapoczątkował wytwarzanie delikatnej i rozpływającej się w ustach czekolady, jaką znamy i jemy po dziś dzień.
Najbardziej znane szwajcarskie czekolady są łatwo dostepne nawet na polskim rynku. Wspomniane już, chyba najbardziej znane czekolady Lindta, zachwycają różnorodnością smaków i wysoką jakością produktów, czekolady Toblerone zniewalają smakiem i oryginalnym wyglądem nawiązującym do typowego dla Szwajcarii górskiego krajobrazu. Ale Szwajcaria to też inne światowej sławne marki takie jak Suchard, Cailler czy Frey, które swoimi produktami wzbogacają cudownie różnorodny i pyszny świat czekolad, do którego z przyjemnością Was zapraszam.
i jeszcze Lindt......co za smak
OdpowiedzUsuń