Strony

piątek, 12 września 2014

Czekolada z naturalną wanilią


Z naturalną wanilią, bezglutenowa, zagraniczna

A oto kolejna odsłona włoskich słodyczy. Tym razem jest to biała czekolada z tytułową naturalną wanilią. Na pytanie czy jest dobra, odpowiadam - tak, jest zaskakująco dobra. Ja, która zawsze zdecydowanie preferowałam ciemne czekolady, byłam zdziwiona, że biała czekolada może mi tak smakować. Jest bardzo słodka, to prawda, ale delikatny posmak wanilii nadaje tej czekoladzie charakteru. 

Masło kakaowe, egzotyczne słodycze, dobry skład, biała czekolada

Białe czekolady są wogóle specyficzne. W smaku niewiele mają wspólnego z ich ciemnymi odpowiednikami, a to przez to że nie zawierają proszku kakaowego. Są natomiast robione na bazie masła kakaowego, przez co mają charakerystyczną jasną barwę. Białe czekolady, generalnie podlegają słabszym restrykcjom jeśli chodzi o skład, co w przypadku produktów niskiej jakości oznacza dodanie margaryny czy sztucznych aromatów, co ostatecznie wpływa na pogorszenie smaku. 

Po przestudiowaniu składu czekolady, którą Wam dziś prezentuję, wszystko wskazuje na to, że tu zadbano o jakość. Są tylko naturalne aromaty i produkty mleczne, a lecytyna sojowa została zastąpiona lecytyną słonecznikową, przez co produkt ten nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla bezglutenowców.

Podsumowując jest to czekolada godna polecenia. Za rozsądną cenę można zjeść smaczną czekoladę o  niezłym składzie.


słodycze śródziemnomorskie, czekolada, Perugia, Włochy
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz