Strony

poniedziałek, 28 lipca 2014

Grecka uczta

Dzięki uprzejmości cudownych znajomych, mam Wam do zaoferowania przegląd greckich słodyczy, które będę opisywać przez kilka kolejnych dni.

Dziś zacznę od zaprezentowania dzieła sztuki w wykonaniu natury i ludzkich rąk. Otóż przedstawiam Wam KANDYZOWANĄ MORELĘ. Nie przesadzę, jeśli napiszę, że owoc ten jest ucztą i dla oka i dla podniebienia. Wykonałam pierwszy kęs i ... dołączyłam to cudeńko do listy moich ulubionych słodyczy. Jest słodkie, powiedziałabym nawet bardzo słodkie, ale ta słodycz przesiąknięta jest cudownym aromatem owocu, który aż rozpływa się po podniebieniu. Każdy kęs jest jakby zaproszeniem do następnego...

Ale jak już wspomniałam, słodycz ten to nie tylko przyjemność jedzenia. Jeśli weźmie się jego kawałeczek i umieści pod słońce, to widać, jak promienie przenikają przez owoc, dając śliczny soczyście pomarańczowy kolor, który przywodzi na myśl cudowność greckiej przyrody skąpanej w promieniach słońca.

To jest słodycz, który koniecznie trzeba spróbować.

Greckie słodycze, kandyzowane owoce, pyszne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz