Miałam okazję parokrotnie odwiedzić Szkocję, która moim zdaniem jest wprost urzekająca, podobnie jak urzekające są kruche, maślane ciasteczka będące tradycyjnym wypiekiem Szkocji. O jakich ciasteczkach mowa? Oczywiście o tytułowych 'shortbread'!
Smak dla nas Polaków nie jest obcy, gdyż podstawowymi składnikami są: mąka, masło i cukier. A więc nic egzotycznego, a jednocześnie ze względu na proporcje podanych składników, jakby smakują nieco inaczej. Oczywiście w zależności od producenta czy kucharza, w środku mogą się znaleźć dodatkowe składniki, które wpłyną na kruchość słodyczy, czy jeszcze bardziej poprawią jej smak - jak chociażby sól (uważam, że lekko słonawy posmak jest jak postawienie kropki nad 'i').
W każdym razie uważam, że shortbread są doskonałe w swojej prostocie i gorąco polecam je spróbowaniu. Bo naprawdę warto.
Mogłabym je wcinac codziennie- gdyby nie ta dieta ;)
OdpowiedzUsuń